Sportende werknemers zijn minder vaak ziek

Geplaatst door

fietsbureauDriekwart van de Nederlandse werkgevers vindt stimuleren van sporten belangrijk, ook voor het bedrijf. Uit onderzoek van TNO (PDF) is gebleken dat gezonde werknemers beter presteren en minder kosten.

Voordelen van sportende werknemers

Volgens TNO heeft bewegingsstimulering verschillende positieve effecten. Ten eerste daalt het ziekteverzuim en zijn zieke werknemers eerder beter. Dat betekent dat er gezonder en fitter personeel is, dat beter inzetbaar is. Ook voelen sportende werknemers een betere binding met het bedrijf, wat leidt tot minder verloop en een grotere aantrekkingskracht voor nieuwe personeel. Het bedrijfsimago wordt dus positiever. Daarnaast is het personeel minder gestrest en gespannen, en meer gemotiveerd. Als laatste hebben werknemers minder gezondheidsproblemen zoals overgewicht, rugklachten, RSI en psychische klachten.

Hoe stimuleer je werknemers?

Bewegingsstimulering kan op verschillende manieren:

  • Ten eerste is een fiets van de zaak een goede manier om fietsen naar het werk te stimuleren. Veel werknemers wonen op fietsafstand van de zaak, maar ze komen toch met de auto. Een fiets van de zaak is een goede stimulans om toch de fiets te pakken.
  • Een tweede manier is het stimuleren van een wandeling tijdens de lunch. Even naar buiten tijdens de lunch kost niets, en de werknemers kunnen erna weer fris aan de slag.
  • Als laatste kun je sporten stimuleren door – voor een groter bedrijf – een inpandige fitnessruimte te creëren of een kortingsregeling af te sluiten met een sportschool.

Goed uitgerust op pad

Het stimuleren van sporten houdt ook in dat je stimuleert dat je werknemers de juiste spullen kopen. Wanneer je gaat sporten met de verkeerde schoenen kun je blessures oplopen, wat natuurlijk een averechts effect heeft. Om werknemers bijvoorbeeld te stimuleren bij het kiezen van sportschoenen, kun je beginnen door een sportief accessoire in het kerstpakket stoppen, zoals een stappenteller of een bidon.

accessoires-sporten-view

Reacties zijn gesloten.