HNW one-size-fits-all aanpak werkt niet

Geplaatst door
Foto: werken20.nl

Foto: werken20.nl

Een belangrijke succesfactor bij de implementatie en het in stand houden van Het Nieuwe Werken (HNW) is maatwerk. Het is dan ook onterecht dat HNW in veel organisaties als een one-size-fits-all aanpak wordt uitgerold. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met Profile Dynamics.

Drijfveren

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn tussen mensen en hun drijfveren. Zo is er een positieve relatie tussen HNW en medewerkers die een sterke behoefte hebben aan vrijheid, vernieuwing en inzicht en medewerkers die zich willen onderscheiden en sterke behoefte hebben aan autonomie en resultaat. Daartegenover staat een negatieve relatie tussen HNW en medewerkers met een sterke hang naar zekerheid, structuur en betrouwbaarheid en medewerkers met behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Hoe hoger medewerkers op deze laatste drijfveren scoren, hoe minder ze werken volgens de principes van Het Nieuwe Werken.

Invloed management en cultuur

In het onderzoek keek TNO ook naar de invloed van managers en bedrijfscultuur op gedrag. Het blijkt dat mensen zich niet of nauwelijks door sociale druk of wenselijkheid laten dwingen tot gedrag dat niet bij ze past. Stimulatie kan zelfs negatief uitpakken. Mensen die van structuur en regelmaat houden zijn bijvoorbeeld minder bereid om wisselende werkplekken op kantoor te gebruiken als hun manager probeert dit te stimuleren.

Meer resultaat met maatwerk

Dit betekent dat organisaties met een uniforme aanpak niet optimaal profiteren van de investeringen.Dit betekent echter niet dat deze mensen helemaal niet bereid zijn om flexibel te werken. Het helpt om sommige mensen op andere manieren te motiveren. Maatwerk is dus de oplossing, waardoor ook de mensen met een sterke hang naar zekerheid, structuur en betrouwbaarheid de voordelen van Het Nieuwe Werken gaan inzien.

Reacties zijn gesloten.